The Western Wind

Woelige Baren & Gevoelige Snaren

Projectkoor Festina Lente o.l.v. Dirkjan Horringa m.m.v. Dirk Luijmes (harmonium/piano)

In februari van dit jaar was het 70 jaar geleden dat een noordwesterstorm een vreselijke watersnoodramp veroorzaakte. Het heeft Projectkoor Festina Lente geïnspireerd om een afwisselend programma samen te stellen rondom wind en water. Gaande het proces kwamen we erachter hoe actueel het thema ook nu is, met de stijgende zeespiegel en steeds extremer weer.

In Blow blow thou Winter Wind van John Rutter (op tekst van Shakespeare uit As you like it) is de toon grimmig. De bittere, ijskoude winterwind is mild vergeleken met de bitterheid van het verraad van een vriend. Van Brandon Wiliams zingen we Winter Wind, waarin dezelfde tekst van Shakespeare wordt gebruikt als bij het stuk van Rutter.
Fascinerend om met dezelfde tekst een totaal andere stemming neer te zetten.

De zestiende-eeuwse Western Wind Mass van John Taverner heeft als cantus firmus de melodie van een vroeg 16e-eeuws liedje over de wind. Het stuk The Peaceful Western Wind van John Ireland is salonmuziek-achtig en bezingt de vredige westelijke wind die waait, nu de winterstormen getemd zijn. Van Eric Whitacre zingen we het wiegelied voor een zeehondje The seal lullaby op een tekst van Kipling, en Water night, een poëtisch lied over de nacht.

Van Edward Elgar klinken O wild west wind getoonzet op een gedicht van Shelley, met onderliggende thema's van optimisme en hoop op een betere toekomst, en Weary wind of the west, waarin de vermoeide westenwind bezongen wordt die uiteindelijk stilviel en “aan mijn voeten stierf”.

In 2008 componeerde Andries van Rossum zijn Five riversongs voor gemengd koor en harmonium. Het hier en daar swingende stuk met diverse verwijzingen naar thema's variërend van Rachmaninov tot James Bond beschrijft de reis van een vis in de rivier.

Laat je overweldigen door muziek vol hoge golven in de storm of kabbel rustig mee met de vredige stroom.

voorverkoop € 15 | aan de kerk € 17,50 | CJP, tot 18 jaar, studenten € 10 | Tot 12 jaar gratis


Uitvoeringen:U kunt onze concerten met een extra donatie ondersteunen (in stappen van 5 euro).
Na het bestellen ontvangt u een mail met het besteloverzicht. Niet ontvangen? Controleer uw spam-folder.