Boheemse kerst

Een jubileumproject van Projectkoor Festina Lente onder leiding van Dirkjan Horringa

m.m.v. La Pellegrina Kamerorkest en Markéta Palová (sopraan), Eva Zbytovská (alt), Martin Slavík (tenor), Mitchell Sandler (bas)

Geen Tsjech viert het kerstfeest zonder de ‘Rybovka’ (zoals Tsjechen het stuk liefkozend noemen) gehoord of gezongen te hebben. In Nederland kennen we het stuk als de Boheemse Herdersmis ofwel de ‘Česká mše vánoční’. Jakub Jan Ryba (1765-1815) schreef het in 1796.

Het is een soort herdersspel in negen delen, die elk de titel van de delen van een mis hebben, maar eigenlijk een muzikale, tot leven gekomen kerststal zijn. De toon voor de vrolijke, wat naïeve sfeer wordt gezet met de openingszin van een herder die een bijzonder licht aan de hemel ziet en uitroept: "Hej, mistře, vstaň bystře!" (Hé baas, wordt wakker!) waarna zich het kerstverhaal ontrolt.

Ter gelegenheid van het eerste lustrum van Festina Lente krijgt ons publiek nu de kans om dit in Nederland zelden uitgevoerde werk in zijn volle glorie te komen ervaren. Solisten uit Tsjechië met hun specifieke geluid en het La Pellegrina Kamerorkest maken het tot een feestelijk geheel.

Het programma aangevuld met andere Boheemse kerstmuziek van Seger, Tůma en Černohorský.
Kom ons lustrum met ons meevieren, kerstgevoel na afloop gegarandeerd!


Uitvoeringen:
De toegangskaarten zijn inclusief consumptie.
U kunt onze concerten met een extra donatie ondersteunen (in stappen van 5 euro).
Na het bestellen ontvangt u een mail met het besteloverzicht. Niet ontvangen? Controleer uw spam-folder.